Papağan gibi ol , aksanını törpüle.
- Emine Elif ERDEM
- 16 Ara 2019
- 2 dakikada okunur
Dil öğrenirken , çoğumuz o dili nasıl telaffuz ettiğimize büyük önem veririz . Dilini daha akıcı hale getirmek isteyenler dil okullarına kurslara ve özel derslere giderler . Çağımızın verdiği teknolojiyle de Youtube gibi platformlardan , direkt öğrenmek istenilen dille alakalı tek bir tuşta karşımıza binlerce eğitici video çıkıyor . Ya da , dilin konuşulduğu ülkeye gidip orada ya kursa ya da seyahat amaçlı giderek dile kendini nüfuz edenler var . Pekiyi bunca şey yapılmasına rağmen halen gramer kitabı gibi konuşuluyorsa?
1. Filmler ve diziler :
Hedef dilde okumak ve yazmak kadar dinlemek de mühimdir . Bunu yapmanın en iyi yollarından biride öğreneceğim dilde alt yazılı filmler ve diziler izlemek . Hem bilmediğim kelimeleri not ediyorum , hem de kulağımı dile alıştırıyorum . En güzel olanıysa , izlemeye karar verdiğim dizide bir karakter seçip o nasıl konuşuyorsa ayni şekilde konuşmaya calismak . Bunu Almanca ve İngilizce için gerçekleştirdiğimde 1.hafta , 2.hafta vb. gibi kısa videolar çekerek gelişimimi kaydettim . Bu sayede , Tarzanca konuşmaktan normal bir insan gibi konuşmaya terfi edebilmiştim.

2. Kalem metodu.
İnsana ilk başta garip gelen bu tekniği , İngilizceyi daha yeni öğrenirken , öğretmenim aracılığıyla öğrendim . Aşağıya adım adım nasıl yapıldığını listeledim :
1. İki dişinin arasına kalem al.
2. Önüne okuma yapabileceğim yapabileceğin gazete kitap vb. bir kaynak al.
3. Kelimeleri okurken yavaş ve tane tane oku.
Bu egzersizi günde yarım saat çalışabilirsin.
Not- Egzersizde dilini altta tutmayı dene. Bu sayede ağza daha fazla hava girecek .

3. Müzik
Sevdiğin müzik türlerine göre Spotify ve YouTube gibi platformlardan hedef dilinde yeni ve hoşuna giden şarkıları dinleyebilirsin . Favori olan bir şarkınıda tekrar etmek yoluyla söyleyerek , zamanla telaffuz ederken ki gelişimini göreceksin . Mesela , ben bu yöntemle , Amy WINEHOUSE'a ait Back to Black şarkısını onlarca defa söyleyerek , şarkıda bulunan bilmediğim kelimeleri ve o kelimelerin nasıl söylendiğini zamanla öğrenmiş oldum .

4. Çocuk ol.
Etrafa pür dikkat kesilen çocuklar her şeyi merak ederler . Bu ne? . Adı ne bunun? . Ne diyorsun buna? . Bu sayede sorduğu nesnenin ne olduğunu öğrenir çocuklar . Bizde , bir dili öğrenirken aynı çocukların yaptığı gibi meraklı olup sürekli sorular sorarak sorduğumuz nesnenin hem hedef dildeki karşlığını , hem de telaffuzunu öğrenmiş oluruz .

5. Yeni arkadaşlar edin.
Günümüz imkanları sayesinde , İnternet dil öğrenmede etkin bir faktör haline geldi . Dil öğrenme sitelerinde çeşitli gruplar var . Bu gruplarda ortak noktanız olan insanlarla pratik yapma imkanı sağlıyor. Bunun dışında dil okulunda tanıştığınız arkadaşlarınızla , sevdiğin bir konu üzerine sohbet ederek de sıkılmadan telaffuzunu ilerletebilirsin .
Son olarak , yukarıda verdiğim örnekleri aksanını geliştirmek için uygulayablirsin . Bu süreçte önemli olan haftada 1 gün 8 saat pratik yapmak değil . Her gün 15, 20 veya 30 dakika düzenli olarak çalışmaktır.
Комментарии